"Kjære arbeidsgiver"

Denne teksten la jeg ut på bloggen i juli 2014 da jeg var nyutdannet.

Kjære arbeidsgivere som søker etter nye medarbeidere.
Egentlig er det feil å skrive "Kjære". For dere arbeidsgivere der ute som søker etter nye arbeidstakere fortjener ikke noe "Kjære". Ok, la meg starte på nytt.

Til arbeidsgivere som søker etter nye medarbeidere.
Når du søker etter nye medarbeidere til din bedrift, vet du da hva du leter etter? Sånn egentlig? Jeg, som nyutdannet, sliter med å få meg jobb. Og i stillingene som dere utlyser så nevnes det ikke alltid at man må ha spesifisert utdannelse for å jobbe i deres bedrifter. Dette skjer faktisk nokså ofte. Samtidig lurer jeg på om du ikke vil ansette meg fordi jeg er nyutdannet, og utdannelsen min ikke har noe med din stilling å gjøre. Er det derfor du ikke vil ha meg inn på intervju engang? Ikke vil høre hva jeg har å si? Fordi jeg er ung og nyutdannet. Du tenker sikkert "ho kommer nok bare til å jobbe her mens ho søker på noe annet".
Joda, jeg vet at 4264523 mennesker har søkt på stillingen din, og jeg vet at man skal ha en jævlig bra søknad og CV for å kunne komme på intervju. Men har du i det hele tatt lest min søknad? Har du lest gjennom 4264523 søknader grundig? Jeg tror egentlig ikke det. Om du sier du har gjort det, vel da tror jeg ikke på deg. Du vet heller ikke ordentlig hva slags arbeidserfaring jeg har. Du har lest på CV'n at jeg har jobbet i oppvaska på restaurant. Drittjobb vel og merke. Men jeg jobbet til alle døgnets tider. Jeg sa ja til å jobbe selvom jeg egentlig hadde avtaler. Du har lest at jeg har jobbet på bensinstasjon. "Ho er god til å flippe burgere og grille pølser" tenker du. Vel, jeg var også vaktmester, psykolog, rengjører og alt annet som følger med når det gjelder døgnåpne bensinstasjoner. Du har lest at jeg har vært kassadame. Pipt utallige varer gjennom kassa, spurt om kunden vil ha pose. Også her har jeg vært vaktmester, rengjører, psykolog og alt annet som følger med. Selv om DU som kunde forter deg gjennom kassa, og kanskje prater i telefonen, så gjør ikke alle det. Du leste også at jeg jobber i en interiør/møbel-foretning. Her er jeg akkurat det samme som på alle de andre jobbene. Vaktmester, psykolog, rengjører, men jeg er også snekker, maler, tungløfter og familieterapaut. Det vil si at jeg har egentlig utrolig mye erfaring fra arbeidslivet. Spesielt siden denne reisen startet når jeg var 15-16 år. Du sier du søker etter en med erfaring. Så hvor mye erfaring er det da snakk om?

Du vil ha en ung medarbeider med masse erfaring. Samtidig skal personen ha utallige år med utdannelse, være gift og ferdig med barn (om ansatte blir kvinne). Svært få vil ansette en ung kvinne som planlegger å få barn. Og det forstår jeg godt. Heldigvis finnes det lover om at du ikke kan stille spørsmål om dette i jobbintervjuet. Om kvinnen er gravid eller planlegger å få barn. Men hvordan i helvette skal jeg som ung ha tatt utallige år med utdannelse? Da hadde jeg ikke vært ung lenger. Og hvordan skal jeg som nyutdannet ha klart å få meg masse erfaring? Jeg er tross alt nyutdannet! Jeg har ikke klart å jobbe fulltid i en bedrift ved siden av studiene. Hadde jeg gjort det så hadde jeg ikke hatt de karakterene jeg har i dag, karakterer som faktisk er veldig bra. Og hvordan skal en ung kvinne ha klart å bli ferdig med barn før selve livet har begynt? Jeg forstår meg virkelig ikke på dere.

Om jeg kunne valgt drømmejobben min så hadde jeg jobbet på radioavdelingen til NRK. Men hvem vil ikke inn dit? Jeg har fortsatt ikke sett at de har utlyst vanlig fulltidsstilling. Ikke en. Kun sommervikariater. Og hvordan er det NRK jobber med å ansette sine medarbeidere? Elektronisk søknad. Noe som flere og flere bedrifter bruker. Jeg personlig misliker sterkt elektronisk søknadskjema. Hvorfor? Fordi det er null følelse i det. Man må legge inn den samme informasjonen hver jævla gang man trykker på "Søk her". Samtidig så føler jeg at jeg ikke klarer å personalisere søknaden min. Jeg liker det ikke i det hele tatt. Jeg liker heller den gamle kleine måten å levere søknad på. Man skriver på en datamaskin, skriver ut dokumentet, legger det i en konvelutt, og drar å leverer til personen som søker. Da får arbeidsgiver et intrykk av hvem jeg er, hvordan jeg er, og ser hvordan jeg ser ut.

Så, du som søker etter nye medarbeidere, vet du hva du leter etter? Leter du etter en ung person som har hele livet foran seg, har ny kunnskap og ingen vaner som må vendes, eller leter du etter den litt eldre som har gammel, men nyttig kunnskap, og arbeidsvaner fra før av?

Om noen fra NRK leser dette, jeg vil jobbe hos dere. Selv om jeg bor i Østfold nå, så flytter jeg til Oslo i morgen om det er snakk om drømmejobben. Jeg har faktisk erfaring.

Nå sitter jeg snart i blemma igjen. Jeg har et vikariat som går ut til våren (hei, det er ikke lenge til) og allerede nå tenker jeg i nye baner med tanke på jobb. Jeg har ikke noe mer arbeidserfaring innenfor jobbene jeg skal søke på, men jeg tenker nytt med jobbene jeg søker. Jeg søker ikke lenger kun journalistjobber i VG og NRK, for jeg var vel kanskje skjønt at jeg ikke er god nok til det. Men nå, nå har det gått opp for meg hva jeg kanskje er flink til. Sosiale medier. Jeg søker nå etter jobber hvor det er snakk om markedsføring og sosiale medier. Jeg føler det er noe jeg klarer og kan mestre veldig bra. Men.. Så kommer vi tilbake til krav og spesifikasjoner for jobb igjen. Hvor jeg føler ikke mye er blitt endret de siste to årene.
Jeg trenger nå mastergrad innenfor markedsføring, 15 år med erfaring på baken, og gjerne være ung.

Igjen stiller jeg spørsmålet; vet du hva du leter etter? Leter du etter en ung person som har hele livet foran seg, ny kunnskap og ingen vaner som må vendes? Eller leter du etter den litt eldre som har gammel, men nyttig kunnskap, og arbeidsvaner fra før av?

PS! Om du vet om noen jobb innenfor media, medieproduksjon, markedsføring, Sosiale medier eller annet som du tror kan passe for meg (100% helst fast) så send gjerne en mail til liseolsen@live.no

Liker

Kommentarer

Luisa Fernanda del Mar,
Kjenner meg igjen.. Håper du får napp, og en ny jobb som er fin, akkurat som deg!
la-mar.no
Milla,
For ein bra tekst. Eg heie på deg.

// Tusen tusen takk <3
noctem.nu