Hvordan holde de i live?

Er det èn ting jeg ikke har klart, aldri, noen gang, så er det å holde planter i live. Den første planten jeg hadde fikk jeg når jeg flyttet for å studere i Vestfold. Den levde relativt lenge. Det var en grønn plante, uten blomster, så den skulle vare lenger enn en rosebukett. Og den gjorde faktisk det. Helt frem til juleferien. Planta ble stående i vinduet i 3 uker uten vann. Når jeg kom tilbake i januar var den død. Dum som jeg var så fortalte jeg dette til mine studievenner. I bursdagsgave i februar samme år så sendte de plante på døra hos mine foreldre i Fredrikstad. Siden jeg hadde bursdag i vinterferien så var jeg der, men jeg fikk streng beskjed om å ikke ha med meg planta til Horten. Den skulle få leve.

Blomster som har grodd i hagen.


Men nå. Nå folkens. Jeg tror det kommer seg. Takket være kollegaer med grønne fingre så lærer jeg at i bunn av pottene på uteplantene skal det være grus eller lingende. Det må være hull i bunnen av potta så vannet kan renne ut. Hadde ikke kollegaer fortalt meg det så hadde jeg drept alle tulipanene jeg har ute i en potte nå. Heldigvis tror jeg at jeg klarte å redde de ved å få Hankatten til å borre hull i bunnen på plastpotta. For når jeg kjente på jorda der for å sjekke om den var tørr... Det var et hav av vann oppe i den. At det går an! Men som sagt, jeg tror jeg klarte å redde de.

Det at jeg tror det kommer seg er at jeg også så at en død plante på kjøkkenet begynte å springe ut igjen. Fjerna alt som var dødt, og nede i bunnen ved jorda? Ja der lå det nytt grønt som var på vei opp. Krysser fingra for at den blir som den skal og at jeg får til dette.
Nå har jeg også planta rosebusker i potter ute. Fulgt alle råd jeg har fått av kollegaer. Grus i bunnen. Blanda jorda med kugjødseljord. Og de har hull i bunnen så vann renner ut.

Rosebuskene som skal bli store og fine.

Satser hardt på at jeg får til dette nå. Hvor vanskelig skal det være å holde live i noen planter? Disse rosene skal i alle fall få gro seg store og fine i potte i sommer før de skal plasseres i hagen.

Jeg er i gang med å få grønne fingre!

Liker

Kommentarer